Moah come in peace!!!!

Verdens første DAB+ radio

Den til nå ukjente historien om den første DAB-radioen. Selvsagt laget av en trønder.

Mange tror at DAB-radio er en nymotens ting som ble til rett før år 2000, men ny informasjon og hardcore bevis avslører at det allerede i 1942 ble laget DAB-radio. Som den første i Norge så konstruerte hobbyradiolog og sauebonde Malvin Bjorsethmoen en  digitalradio. Malvin interesserte seg tidlig for elektronikk og kommunikasjon og laget også i sin tid den første walkie talkie (Bjellands fiskebollebokser med snøre imellom)   

Malvin’s radio var en såkalt DAmB-radio, også kjent som dampradio.  DAmB sto for «Digital Akustisk media Breibånd».  m’en, for «media», ble senere tatt bort og erstattet med et +. Det ble da altså slik vi kjenner det i dag, DAB+ . Norske radiosendinger begynte ca 1926 og man har til nå trodd at DAB kom mot slutten av 1990. Men det var nå engang slik at like før utbruddet av 2. verdenskrig, eksperimenterte  NRK med digital radiosending. Dette i regi av militæret og alt var topp hemmelig og langt forut for sin tid.

Denne  unike DAB-radioen ble funnet under nedrivning av et uthus på gården Bjorsethmoen Vestre i Ytterfærbøgda. Den ble mest sannsynlig gjemt i veggen der under 2 verdenskrig for å hindre tyskerne i å få tak i den.

Det er usikkert hvor mange slike DAB-radioer som ble bygget den gang, men ut ifra produksjonsnummeret på denne radioen (nr. 8) så antas det at det fantes et ti-talls radioer, hvorav altså bare dette eksemplaret så langt er funnet. 

Den gikk da den ble produsert, på damp. Man kan se generatoren på venstre side. På denne modellen er det i ettertid montert strømforsyning også for tilkobling til strøm.  Gjennom linsen til høyre kan man se hvilken kanal man hører på og behøves mere informasjon, er det fiffig nok i ettertid montert på en luke slik at ytterligere info om hva kanalen sender, signalstyrke og klokkeslett, kan avleses. På høyre side av radioen kan man også se morseapparatet som også av og til kunne bli brukt. Kanskje for å sende inn verdens første klage på elendig programutvalg for DAB...

Apparatet ser også ut til å kunne styres med en fjernkontroll, har AUX og hodetelefonutgang.

Nyeste kommentarer

08.07 | 23:40

I have no catalog😊

07.07 | 23:54

Larrykeyes4866@gmail.com Catalog please. 2906 Lansing Rd. Roscommon, ...

21.03 | 15:30

Kult

05.02 | 14:34

Hei. Lagde den selv av glasshyller fra en butikk